Waarschijnlijk heb je wel eens van een mannengroep of mannencirkel gehoord, maar weet je niet precies wat het inhoudt? Wil jij weten wat een mannengroep precies is en of het iets voor jou is? Lees dan vooral verder want ik ga je alles vertellen.

De mannengroep

Een mannengroep is ongeveer een groep van 5 tot 10 mannen die regelmatig bij elkaar komen om te praten en te delen wat er gaande is in hun leven en hierbij richting krijgen om beter om te gaan met hun situatie. Het doel van een mannengroep is de mannen hun leven te verbeteren. Mannengroepen gebeuren online, op locatie en tijdens retreats.

Online en offline mannengroepen zijn allebei net zo effectief. De ontmoetingen kunnen om de week, wekelijks of maandelijks plaatsvinden.

De voorzitter of groepsleider zorgt ervoor dat iedereen een kans krijgt om zijn verhaal te doen en zorgt voor een duidelijke structuur. Het is ook zijn rol om iedereen op zijn gemak te stellen, zodat iedereen zich thuis voelt.

Een voor een delen de mannen een update van hun leven en steunen elkaar. Ze geven elkaar perspectief en feedback op elke uitdaging of situatie de mannen in zitten.

Meestal sluiten mannen aan om te praten over bepaalde onderwerpen die ze spannend vinden om te delen of normaal niet oer praten. Zij hebben misschien het gevoel dat ze niemand van last willen zijn met hun problemen of ze willen het niet vertellen vanuit schaamte. Deze groepen zijn gelukkig een veilige plek en blijft alle besproken zaken alleen in de groep. Je kunt dus alles delen wat je wilt.

Je hebt misschien verschillende mensen in je omgeving waar je veel mee omgaat, maar je zoekt juist een support groep om wat heftige sh*t te vertellen wat jou is overkomen. Daar zijn we voor.

Het is vaak niet helpend als mensen dingen tegen je zeggen die je wilt horen. Soms is het confronterend en pijnlijk om de waarheid te horen. In een mannengroep is dit een gezonde uitdaging.

Wat kan jij verwachten van een mannengroep?

Mannengroepen is niet altijd rond een vuurtje zitten of op een meditatiekussen, handen vasthouden en over gevoelens praten. Sommige mannengroepen doen dat wel, maar de meeste niet. Bij Aan De Man Brengen snijden we specifieke thema’s aan en gaan met concrete opdrachten aan de slag. Zodat je uit die comfortzone stapt en dat je net wat dieper gaat dan normaal. Andere rituelen, ceremonies en dergelijke kan je altijd zelf regelen.

Van de voorzitter kan je verwachten dat hij begint met een ijsbreker of activiteit om te openen, ook al is dit alleen om even in de stemming te komen en iedereen te laten praten. Soms is het alleen de vraag hoe het nu met je gaat.

Na de eerste update van iedereen gaan we dieper in op een thema die misschien relevant is voor iemand in de groep. De ene keer is het een relatiebreuk van iemand in de groep, het verliezen van een baan of een conflict met je businesspartner. Het is altijd iets anders. Dus elke meeting een ander thema.

Tijdens de bijeenkomsten kan je veel vragen verwachten, van alle mannen. Mannen stellen onderzoekende vragen om meer te weten te komen over jouw emoties, relaties, carrière, leefstijl, ambities en meer. Dit doen we om te onderzoeken wat er echt bij je speelt.

Soms doen we verschillende oefeningen, zoals meditaties, visualisaties, lichaamswerk, of andere oefeningen die je uit je comfortzone halen. Maar de basis van elke mannengroep is delen wat er gaande is hun leven en andere mannen adviseren hoe zij het zouden aanpakken.

Mannengroepen zijn niet eng of wazig zoals je misschien verwacht of meekrijgt van tv. Uiteindelijk kan je verwachten dat meeste mannengroepen gewoon mannen zijn die bij elkaar komen om te praten over echte zaken.

Redenen dat mannen aansluiten bij een mannengroep

Er zijn verschillende redenen waarom mannen zich aansluiten bij mannengroepen. Tegenwoordig zijn er unieke uitdagingen die ze uiteindelijk ertoe zetten om aan te sluiten. Hieronder verschillende redenen:

Relatieproblemen

Iedereen heeft relaties en bij relaties komen conflicten, vooral liefdesrelaties. De partner wilt niet altijd jouw psycholoog, coach of moeder spelen. Die rol gun je alleen diegene die het zijn. Vooral als je conflicten heb over de relatie zelf. Mannengroepen zijn de perfecte plek om dit te ventileren.

Zoekende naar wat je wilt met je carrière en purpose

Heb je wel eens het idee dat iedereen hun sh*t heeft geregeld met hun carrière behalve jij? Spring je van baan nar baan en verlies je de motivatie om op te dagen. Jouw groep kan je helpen je pad te vinden en dichter bij je droombaan te komen.

Familieproblemen

Veel mannen hebben moeite met hun familierelaties. Iedereen wilt natuurlijk een goede band met hun familie. De mannen in jouw groep kunnen met jou naar de kern van het probleem gaan van jou en jouw familie.

Meer succes

Wie wilt er niet succesvol zijn? Jouw groep kan je helpen dit te vinden en obstakels te overwinnen.

Geld besparen

Mannengroepen zijn minder duur dan de gemiddelde psycholoog, retraites en andere therapeutische sessies. De prijzen verschillen vaak, maar geloof ons dat het net zo veel kan opleveren dan een therapeut.

Leer jezelf beter kennen.

Veel mannen vinden zichzelf niet leuk. Het is misschien moeilijk te geloven, maar hoe kan jij van iemand anders houden als je niet eens van jezelf houdt?

Echte vriendschappen 

Misschien zoek jij vrienden die met hetzelfde bezig zijn als jij. Die misschien net wat dieper durven te gaan dan andere vrienden. Of ben je tijdens je relatie een hoop vrienden verloren? In mannengroepen vind je mannen en vrienden die bezig zijn met dezelfde dingen zoals jij.

Emotionele intelligentie

Veel mannen in de mannengroepen dagen zichzelf uit om meer controle te krijgen over hun leven en hun emoties. Dit is belangrijk omdat jij je emoties moet begrijpen. Een man kan zijn woede niet beheersen en valt uit tegen zijn familie of partner, omdat hij zijn emoties niet kent. Wanneer we getriggerd worden door iets, dan komt er een emotie kijken die misschien niet eens door die specifieke situatie komt. Het is belangrijk dat mannen hun emoties leert kennen en er mee om kunnen gaan.

Accountability

Mannen hebben hulp nodig om in actie te komen om hun doelen te behalen. Door elkaar accountable te houden vinden ze de drive om hun ambities waar te maken. Of het nou ‘naar de sportschool gaan’ is of je droombaan vinden.

Eenzaamheid

Eenzaamheid kan een echte b*tch zijn, omdat dagelijkse uitdagingen moeilijker worden als je het alleen moet doen. Je hebt niemand om iets tegen te vertellen. Die isolatie geeft een extra druk, omdat je alles alleen moet doen. In plaats van alleen doen, kan een mannengroep je ondersteunen en extra handvatten te geven. Je hebt een persoonlijke team die jou sterker maakt, je hoeft je sh*t niet alleen op te lossen.

Wat zijn de voordelen van een mannengroep?

Er zijn een ontelbaar aantal voordelen die we als mannen kunnen ervaren van een mannengroep. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Dit zijn de meest voorkomende voordelen:

  • Een betere vader, vriend, broer, man worden
  • Makkelijker praten over moeilijke thema’s
  • Accountability
  • Je hart luchten
  • Richting vinden over je carrière en purpose
  • Goedkoper dan een therapeut
  • Je voelt je gelukkiger
  • Meer succes in je leven
  • Advies van mannen die hetzelfde hebben ervaren

Mannengroepen gaat over persoonlijke ontwikkeling

Je kan op elk punt in je leven aansluiten bij een mannengroep. Het leven heeft pieken en dalen. Je leven hoeft geen puinhoop te zijn om in een mannengroep te zitten. Je deelt nog steeds je ervaringen met andere mannen, maak verbinden op een ander niveau, of krijgt support voor andere mannen omdat iets op een andere manier doet.

We hebben allemaal moeilijke tijden in onze levens, of we het nou realiseren of niet. Veel mensen zijn het steeds meer eens dat mannen ook gevoelens hebben en deze moeten uiten. De groep mannen waarbij jij je aansluiten kunnen niet wachten om jouw verhaal te horen en je helpen.

Een mannengroep vinden.

Er zijn veel aanbieders van mannengroepen. In jouw stad of in retraite weekenden zoals krachtman.nl, die ik ook gedaan heb. Je kan je altijd aanmelden voor een nieuwe mannengroep van Aan De Man Brengen, of we kunnen jou leren hoe je mannengroep start. Stuur ons een bericht!

Het maakt niet uit waarbij jij je aansluit. We raden je aan om uit je comfortzone te stappen en het gewoon te doen. Er is geen risico of nadeel. Je krijgt alleen maar voordelen.