Het Nieuwe Paradigma voor de Masculiene Man – Aan De Man Brengen

Elke man heeft kaders nodig om naar te leven. Een lens waardoor hij zijn eigen gedrag en dat van zijn omgeving kan schalen. Om zo zichzelf te kunnen ontwikkelen naar een gezonde masculiene man.

De kaders van de westerse samenleving zijn momenteel onduidelijk. Mannen weten niet meer wie ze zijn en wat er van ze verwacht wordt. Ze zijn gedisconnect van hun natuur. Ze vinden het moeilijk om zichzelf te uiten, hun successen te vieren en hun trauma’s te helen. Al die onderdrukte gevoelens leiden tot ziektes en problemen in de wereld. Bijvoorbeeld van oorlog tot depressies, van verkrachting tot zelfmoord. Er zijn vrouwen stromingen die pogingen doen om dit tij te keren, maar om dit probleem op te lossen zijn de mannen zelf aan zet. Daarom komen wij met een nieuw paradigma!

De masculiene man moet zelf zijn verantwoordelijkheid pakken en de switch in zichzelf gaan maken. In een movement om zichzelf en de wereld te helpen op dezelfde manier die de feministische beweging deed voor vrouwen in de jaren 70. 
Er zijn momenteel genoeg meningen en ideeën over wat er niet goed is aan mannen en mannelijkheid, maar er wordt te weinig een goed alternatief aangedragen. Er wordt wel gesproken over toxische, giftige mannelijkheid, zonder daadwerkelijk goede kaders of rolmodellen te faciliteren voor gezonde masculiniteit.

De oude paradigma’s

De huidige ideeën over mannen en mannelijkheid zijn achterhaald en werken niet meer. Het is goed om te begrijpen waar deze vandaan komen, maar het vervolgens ook nodig om deze daarna los te laten. De twee paradigma’s zijn:

Paradigma 1: De ouderwetse ‘Alpha Man’ (1950)

Na de tweede wereldoorlog stond alles in het teken van overleven. Er was geen ruimte voor emoties, zachtheid en begrip. De focus lag namelijk bij de mannen op de onderste trede van Maslow; dak boven het hoofd, eten voor het gezin en zijn eigen verlangens als laatst. Gevoelens hadden geen plek voor de overleefstand waar onze grootvaders in verkeerde.

Logisch, want zij kregen het voorbeeld van hun vaders die in de oorlog leefde. En tijdens de oorlog was het ook niet handig om hier gehoor aan te geven.

De ouderwetse alpha man zorgde dat er veel gedaan werd, maar moest helaas wel de prijs betalen voor de onverbondenheid met zichzelf. De industrie bloeide op, maar depressie, alcoholisme, drugsverslaving en geweld nam ook een vlucht.

Dit paradigma staat aan de bron van de hoge verkrachtingscijfers, moordcijfers en geweldsmisdrijven onder mannen. En de uitspraken als ‘verman jezelf’, ‘mannen huilen niet’ komen ook voort uit dit paradigma. 

Paradigma 2. De sensitieve moderne ‘Nice Guy

Deze huidige generatie mannen zijn de zonen van de ouderwetse alpha man.
Het feminisme zorgde vanaf 1970 voor een grote opmars voor gelijkheid in rechten en kansen tussen mannen en vrouwen. Alhoewel dit een hele goede ontwikkeling was, ontstond hieruit ook wat minder positieve consequenties, namelijk de tweede masculiene paradigma: ‘De sensitieve moderne man’.

Vele mannen en jongens van de huidige generatie werden/worden opgevoed door een feministische moeder, met het idee dat iets verkeerd doen voor het vrouwelijke het ergste is dat er is. Momenteel wordt er dus zelfs gesproken over ‘Toxic Masculinity’, waarbij er jongens worden/zijn opgevoed die geloven dat de enige manier is om goed en veilig gedrag te vertonen is door hun eigen mannelijke gevoelens te onderdrukken.

Biologisch gezien zijn mannen gewelddadiger, fysiek sterker, agressiever en  dominanter – en daarom gevaarlijker. Maar dat maakt niet dat alles wat mannelijk is ‘fout’ of ‘giftig’.

Het Pendelumeffect

Dit paradigma vloeit logischerwijs voort uit alle schade die de vorige generatie mannen heeft veroorzaakt. Maar dit paradigma benoemt en kijkt alleen maar naar die schade, zonder een bewuste nieuwe optie te geven de man te helpen ontwikkelen een naar gezonde masculiene man. Met als resultaat dat we mannen opvoeden als vrouwen.

Het lijkt erop dat het tweede paradigma te veel zijn of haar best doet om het eerste te corrigeren. Maar misschien is dit paradigma wel gevaarlijker dan de eerste. Aangezien een wolf in schaapskleren nog steeds een wolf is. En hoe langer hij dit onderdrukt, hoe onvoorspelbaarder deze wordt. 

Een nieuw paradigma

Het is dus tijd voor een nieuw paradigma. Die de positieve kanten van de oude paradigma’s verenigt. Een nieuw paradigma dat de positieve intenties ziet van de oude paradigma’s om vervolgens betere kaders te geven voor mannen om zich te ontwikkelen naar complete en gezonde masculiene mannen.

De 4 Pilaren van Gezonde Masculiniteit

Het nieuwe paradigma hebben we onderverdeeld in de 4 pilaren van mannelijkheid. Gebaseerd op de belangrijkste mannelijke archetypes van Carl Jung die helpen je te ontwikkelen naar een gezonde masculiene man. Deze 4 peilers zijn niet alleen voor (hetero)mannen. Het is voor ieder persoon die zich kan identificeren met de uitdagingen die wij hierboven beschrijven.

De Strijder

Vecht
Ontwikkel de Strijder in jezelf en vecht voor wie je wilt en kunt zijn. Vecht voor je missie om de realiteit te creëren die jij voor ogen hebt. Durf het zwaard van je eigen waarheid op te pakken.

Vecht voor een krachtig lijf, een krachtige geest, een krachtig hart, een krachtig karakter & een krachtige wil!

De Wijze

Voed
Om te kunnen vechten moet je jezelf voeden. Voed de leeuw, die je wilt zien in jouw leven. Voed hem met goede voeding, kennis en ervaringen voor lijf en geest. Doe de dingen waar deze sneller van gaat kloppen, zonder je te laten beperken door angst.

En voedt de liefde. Voed het met tijd, aandacht en
aanwezigheid en zie het vervolgens jou terug voeden. 

De Liefhebber

Voel
Sta in contact met je gevoelens en leef intens. Geniet van seks, muziek, eten, creativiteit en speelsheid. Maar voel ook emoties als verdriet, boosheid, haat en jaloezie. Want het negeren ervan zorgt voor eenzaamheid, depressie en ziekte.
Neem je verantwoordelijkheid, omarm je schaduwkanten en vindt daardoor echte vrijheid.

Koning Archetype
De Koning

Verenig
Als een koning is het zaak om de drie pijlers hierboven te verenigen en te beheersen. Vindt daarom die koning in jezelf, houdt richting en focus op dat wat er voor jou toe doet. Wees integer. Zorg dat je gedachten, woorden en acties in een lijn liggen. Wees eerlijk, neem de volledige verantwoordelijkheid voor jezelf, geef je fouten toe en zeg wat je nodig hebt. Breng evenwicht in jezelf waardoor jij je in dienst kan stellen van iets dat groters.