Heb jij last van het Nice Guy Syndroom? Ben je altijd bezig met het pleasen van andere mensen? Cijfer jij jezelf weg en ga je elk conflict uit de weg? Doe jij je anders voor zodat mensen je leuk en aardig vinden? Vertel je halve waarheden tegen je partner en vind je het eng om volledig eerlijk te zijn? Vind je het enorm spannend als je over seks praat? Als je op een of meer vragen met ‘JA’ beantwoord, lees dan vooral verder.

Mijn naam is Jonathan en ik was een echte Nice Guy. Ik help mannen in mannengroepen en met 1-op-1 coaching. De meest voorkomende dingen die ik hoor vallen vaak onder het Nice Guy Syndroom. Als jij het gevoel hebt dat je meer uit het leven, je carrière en je liefdes- en sociale leven kunt halen, lees dan verder.

Wat is het Nice Guy Syndroom?

De Nice Guy is een man die denkt dat het niet oké is om volledig zichzelf te zijn. Hij heeft een conditionering gekregen dat hij een persoon moet worden waarvan hij denkt die hij volgens andere mensen moet zijn. Een man met het Nice Guy Syndroom gelooft dat hij al zijn eigenschappen, meningen en fouten moet verbergen die een negatieve reactie kunnen uitlokken bij de mensen om hem heen. Hij doet er alles aan om conflicten te vermijden.

Een Nice Guy gebruikt geheime contracten. Dit is een methode waarin hij, zonder uit te spreken, afspraken maakt met de ander dat zonder diegene het weet. Deze methode is niet effectief, want ook als de Nice Guy teleurgesteld wordt, spreek hij dit niet uit en raakt hij gefrustreerd.

Nice Guys lijken vaak de perfecte schoonzoon, maar ze krijgen zelden een relatie. Hij kan ook de echtgenoot zijn die zijn uiterste best doet om zijn vrouw te pleasen, terwijl de relatie emotioneel en seksueel onbevredigend is. Je herkent hem misschien als de betrouwbare vriend die altijd alles voor iedereen doet en voor iedereen klaarstaat, terwijl zijn leven op instorten staat.

Het is de wolf in schaapskleren, het is een schijnvertoning van wie hij eigenlijk echt is. Zijn echte ik durft hij niet te laten zien.

Hoe ontstaat het Nice Guy Syndroom

Volgens Dr. Glover, hebben de meeste Nice Guys dezelfde patronen in hun opvoeding en sociale omgang.

Mannen die geen goede band hebben met hun vader hebben vaak het Nice Guy syndroom. Vaak is zijn vader emotioneel of fysiek afwezig. De vader is het eerste mannelijke rolmodel voor zijn zoon en als deze ontbreekt ontwikkelen ze meer vrouwelijke eigenschappen.

Veel mannen groeien op met moeders, vrouwelijke leraressen, zussen, en andere vrouwelijke rolmodellen. Hierdoor zetten zij de vrouw op een voetstuk. Het uiteraard is belangrijk dat jongens opgroeien met een vrouwelijke rolmodel, maar het is belangrijker dat ze opgroeien met sterke mannelijke rolmodellen.

Nice Guys kunnen beter verbinden met vrouwen. Dat is niet perse slecht, maar met het ontbreken van mannelijke energie en mannelijke rolmodel veranderen zij in Nice Guys.

Het probleem van het Nice Guy Syndroom

Een man met het Nice Guy syndroom is een wolf in schaapskleren. Ze zijn ze vaak gefrustreerd, geïrriteerd, haatdragend en verward. Nice guys zijn:

  • Niet eerlijk
  • Dragen veel geheimen
  • Manipulatief
  • Passief agressief
  • Narcistisch

Veel patronen die nice guys hebben zijn: gebrek aan grenzen, please gedrag, zorgzaamheid, ander willen fixen, conflict vermijdend, genoegen nemen met slechte seks, slecht in relaties en veel woede dragen.

Meeste mensen hebben niet door dat ze met Nice Guy te maken hebben. Ze komen over als een lieve, verlegen, charmante jongen met pech in relaties. Dit zijn vaak Red Flags.

Hoe kom je er vanaf?

Het was voor mij een lange weg om van het Nice Guy syndroom af te komen. Dit betekent niet dat ik nu een hufterige klootzak ben, maar juist meer een gezond volwassen masculiene man. Er is namelijk geen gezond balans tussen twee disfunctionele type mannen. Het is belangrijk om te weten dat Nice Guys onderaan de ladder blijven. Ze verdienen ook minder geld volgens dit artikel.

Dit zijn de dingen die voor mij gewerkt hebben en die voor andere mannen werkt. Je kan een volwassen man worden die niet zijn behoefte wegcijfert voor de ander. Dit is wat je kan doen

Sluit aan bij een mannengroep

Het is heel waardevol om jouw shit te delen in een groep mannen. Dit haalt een druk af van je partner en kan jij aan de slag gaan met jouw innerlijk werk. Juist door je te omringen met andere mannen groei jij in jouw mannelijke energie. Lees hier meer over onze mannengroepen.

Stel doelen en zet jezelf op 1

Jouw missie en doelen in het leven moeten belangrijker zijn dan jouw partner. Focus op jouw doelen en missie zodat jij belangrijk maakt wat van jouw is. Leer te kiezen voor jezelf.

Leer nee zeggen

Dit is  een hele krachtige tool om van jouw Nice Guy syndroom af te komen. Je moet leren nee te zeggen om verandering te zien. Begin eerst met nee te zeggen tegen goede vrienden en familieleden op het moment dat jij echt nee wilt zeggen. Verontschuldig je niet dat je nee zegt.

Laat andere dingen voor jou doen

Nice Guys hebben veel moeite als andere mensen iets voor hen doen. Vraag eens aan een collega of ze koffie voor je halen, of je vriendin om je schouders te masseren. Begin met iets kleins en maak het steeds groter. Het kan moeilijk zijn, maar begin er zeker mee.

Luister onze podcasts

In veel afleveringen praten we hoe we onze mannelijke energie en kracht kunnen vergroten. Je kan onze podcasts vinden op Youtube, Spotify en iTunes.

Online training voor Nice Guys.

Ik kan me voorstellen dat je veel dieper aan de slag wilt gaan. Daarom hebben we speciaal voor jou een online training gemaakt waarmee je veel verdieping krijgt en waar ik veel over mijn persoonlijke verhaal vertel. We bieden ook de mogelijkheid om de online training te combineren met coaching sessies. Lees hier meer en start de online training.