We begonnen de podcast over mannelijkheid eigenlijk zonder enige voorkennis. Wat is mannelijkheid was de vraag. Omdat dit thema ons zeer interesseerde, zijn we meer in dit thema gedoken. Talloze boeken hebben we gelezen over mannelijkheid. Dit zijn voor ons de meest ingrijpende en veelzeggende boeken die je als gezonde masculiene man zeker in je boekenkast moet hebben staan.

1. King, Warrior, Magician, Lover

King, Warrior, Magician, Lover van Jungiaanse psycholoog Robert Moore en Mytholoog Douglas Gillette is in 1990 uitkomen. Deze had, samen met Iron john, veel invloed op masculiniteit in Amerika. Robert Moore gebruikt Jung’s archetypen in een framework die de ontwikkeling van volwassen en geïntrigeerde masculiniteit uitlegt. Moore verklaart dat de problemen die we in de hedendaagse man zien, zoals geweld, dominantie etc. een resultaat zijn van moderne mannen die niet in contact zijn met de originele archetype die zij bezitten. In podcast 18 Met Ton van der Kroon praten we over alle archetype van mannelijkheid.

2. The Way Of The Superior Men – David Daida

David Deida staat erom bekend om vooral polariteit te promoten tussen mannen en vrouwen, die vervolgens zorgt voor een sterke aantrekkingskracht. Dit boek geeft je de juiste tools over hoe jij beter in je mannelijke energie kan gaan staan. Korte bondige hoofdstukken zijn direct en handig. Precies zoals mannen dat waarderen.

3. Iron John – Robert Bly

Dit boek heeft ervoor gezorgd dat er duizenden mannengroepen zijn ontstaan. Iron John zorgde voor het ontstaan van de Mythopoetic Men’s Movement en heeft veel mannen geïnspireerd om ook mannengroepen of mannen coaching te organiseren. Poëet Robert Bly gebruikt een oud sprookje van Grimm om uit te leggen hoe je kunt groeien in je gezonde masculiniteit.

Hierin staan geen handige tips die jij als man kan toepassen, maar geeft je wel genoeg stof tot nadenken. Het is een boek die je een paar keer moet lezen en moet overdenken.

Wil jij ook meedoen met een mannengroep? Wij starten ze binnenkort, met inspiratie vanuit Iron John. Meld je hier aan.

4. Terugkeer Van De Koning – Ton van der Kroon

In ‘De terugkeer van de koning’ ontvouwt Ton van der Kroon, een van de voortrekkers van het mannenwerk in Nederland, zijn visie op de man aan de hand van een aantal initiatieverhalen. Thema’s als de afwezige vader, de verbinding tussen lust en liefde en de rol van mannen in de maatschappij worden belicht aan de hand van oude mythen zoals die van Parcival en Dionysus, maar ook moderne films als The Matrix, Lord of the Rings en De Leeuwenkoning. Het boek is een oproep aan de man om zijn werkelijke plek in te nemen en om niet vanuit zijn hoofd of vanuit zijn buik, maar vanuit zijn hart te gaan leven. Daarom geeft hij vorm aan een oud en universeel thema: de terugkeer van de koning.

5. The Way Of Men – Jack Donovan

Dit is misschien de meest moderne boek over masculiniteit. Jack Donovan gaat volledig naar de oerman. Zonder culturele of religieuze beschrijvingen van mannelijkheid. Donovan gaat terug naar de echte essentie van mannelijkheid. Wat maakt mannen nu een man? Hierin beschrijft hij vier “Tactical virtues”: Kracht, Moed, Competentie en Eer. Dit boek zal iets meer provoceren over hoe we momenteel denken over mannelijkheid, maar is zeker het lezen waard.