Bij het woord ”minnaar” denk je snel aan seks of liefde. Daarom hebben wij gekozen de vertaling ”liefhebber”. Er zijn veel dingen die je lief kan hebben. Je familie, je vrienden, een god of het leven zelf. Dit archetype streeft naar dit alles.

De Liefhebber in volledigheid

De Liefhebber is een archetype van emotie, passie, gevoel, idealisme en sensualiteit. Net als het woord minnaar, wordt sensualiteit vaak geassocieerd met seks. Maar het heeft een bredere betekenis. Sensueel betekent open zijn met al je zintuigen (senses) in alle aspecten van het leven. Het aanraken, proeven, ruiken, horen en zien in zo veel mogelijk dimensies als dat kan.

De lover is verbonden met de mysterieuze krachten van ons dagelijks bestaan. Dit is de archetype die een man zijn spiritualiteit laat ontwikkelen. Wanneer de man vlagen van inspiratie of creativiteit voelt, dan manifesteert deze archetype zich in zijn leven. Een man die de tijd neemt om zijn ‘lovers’ energie te ontwikkelen zal meer van dit soort momenten, inzichten en voorgevoelens ontwikkelen dan mannen die dat niet doen

Een man met goed ontwikkelde liefhebber archetype is in staat om mensen en situaties te lezen en te ermee te verbinden. Hij is empatisch en begrijpt hoe je met verschillende mensen om kan gaan.

Omdat de liefhebber écht leeft en sensueel is, geniet hij van alle mooie dingen die het leven te bieden heeft. Of het nou goed eten en drinken is, kunst, muziek of een mooie vrouw is. Dit is de archetype die ons behoeftig maakt. Maar deze behoefte is niet voor alleen het oppervlakkige genot van seks of eten, maar ook voor de betekenis en passie ervan. En in de vrijheid om passie na te streven. De liefhebber gelooft niet in grenzen en beperkingen, want daarbuiten ligt het mooiste.

De Lover is een unieke archetype in relatie met de 3 andere archetype van gezonde masculiniteit. Zijn energie is grenzeloos, terwijl de koning, krijger en wijze zorgen voor structuur en discipline. De Liefhebber zorgt voor passie en kracht in de andere 3 archetype en zorgt ervoor dat waardige en gepassioneerde doelen behaald worden.

De Liefhebber is de eerste archetype die een man vaak ontwikkelt. Jonge mannen zie je vaak ontwikkelen in een gepassioneerde liefhebber. het zijn enthousiastelingen die van alles willen bereiken. Ze zoeken nieuwe prikkels, hebben intense romantische relaties en zijn gevuld met jeugdige idealisme.

De schaduwzijde

De Liefhebber heeft net als alle andere archetypes ook zo zijn valkuilen. Ook dit is een driehoek die bovenaan de volledige liefhebber presenteren en de twee schaduwzijde onderin. Deze schaduwzijdes zijn het resultaat van een man die niet zijn gezonde masculiniteit heeft ontwikkelt. De verslaafde liefhebber en de impotente liefhebber zijn de schaduwzijden.

De verslaafde liefhebber

Een man die in de verslaafde liefhebber zit, zit in een eeuwige onrustigheid. Hij is continue opzoek naar dat ene ding, persoon, ervaring of prikkel die hem het gevoel geven dat hij leeft. Dit kan komen omdat hij een soort opgeblazen verwachting heeft, of hij weet niet eens waar hij naar opzoek is, een vage behoefte die niet vervuld kan worden.

De verslaafde liefhebber wordt verliefd op elke vrouw die hij date en wordt wanhopig als hij gedumpt wordt. Hij heeft constant ideeen voor ondernemingen die hem rijk gaan maken, maar zet het niet door om het van de grond te krijgen. Zijn huis staat vol met spullen die hij impulsief heeft gekocht en eigenlijk nooit gebruikt. Of hij eet zich letterlijk rond, omdat hij niet weet wanneer hij genoeg heeft.

Hij verzamelt zijn ervaringen, spullen en vrouwen. Zonder structuur, reden of goede intentie.

Aan de andere kant heeft deze schaduwzijde een man die al zijn liefhebbers energie stopt in één ding. Hij wordt zo obsessief met iets, zonder dat hij ervan geniet. De verslaving zelf. Misschien herken je een man die zichzelf verloor in een project, hobby of substantie die zijn leven, financieel en relationeel vernietigde. Die man was bezeten door de verslaafde liefhebber.

De impotente liefhebber

De impotente liefhebber ontstaat wanneer een man niks meer van de liefhebbers energie in zich heeft. De liefhebber ziet alles wat de wereld te bieden heeft in alle geuren en kleuren. De impotente liefhebber ziet alleen een grijs gebied zonder potentie. Mannen in deze archetype zijn vaak oppervlakkig, afgevlakt, en voelen zich depressief. Ze voelen geen plezier en genot meer. Ze zijn de passie in het leven verloren. Romantische relaties of platonische zijn moeilijk te onderhouden. Hun libido is ook nergens te vinden.

De verslaafde liefhebber geeft zichzelf geen structuur, de impotente liefhebber wordt een man die zichzelf teveel disciplineert. De energie van de liefhebber wordt onderdrukt en bouwt zich op achter een muur, die zich uit in destructieve manieren. Zoals pornoverslaving. The impotente liefhebber wordt de verslaafde.

Ontwikkel de Lover

De liefhebber is de meest onderdrukte en moeilijkste archetypen voor de hedendaagse man. De westerse man wordt niet geleerd om in contact te komen met hun gevoel of hun seksualiteit. Dus hoe komen we meer in contact met de lover?

De makkelijkste manier om je liefhebber te ontwikkelen is om meer tijd te nemen voor de dingen die jouw genot en plezier geven in het leven. De verslaafde is altijd opzoek naar iets nieuws, een nieuwe auto of eerste lijn van een rare substantie. Die ervoor zorgt dat je steeds meer en een intensere prikkel nodig hebt.

In plaats van meer nodig hebben, moet je de dingen ervaren die je nu al hebt. Ervaar het op een dieper niveau en gebruik al je zintuigen. Maak dagelijkse activiteiten in een genotsmoment. Of het nu mindful eten is of een wandeling in het bos. Gebruik geen telefoon, maar neem waar wat er gebeurd en wat er is.

Simpelweg genieten van de dingen die er nu al zijn.

Lees de andere archetype:
Vecht – De Krijger