Verenig – De Koning

De Koning. De belangrijkste archetype van allemaal. Dit archetype verenigt de andere archetypes. Hij zorgt voor orde, structuur, richting en leiderschap. Hij is integer, zoomt uit en kiest welke kwaliteiten hij van elke archetype hij in een situatie nodig heeft. Ook zorgt de Koning voor zijn koninkrijk, zijn omgeving.

In de afbeelding hieronder zie je weer de driehoek zoals bij de andere archetypes. Bovenaan zie je de koning, een goed ontwikkelde koning van een gezonde masculiene man.

Net als bij de andere archetypes heeft de Koning ook twee schaduwkanten. Bij de linker is de archetype te ver ontwikkeld (De Tiran) en bij de rechter kant is hij te weinig ontwikkeld (De Zwakkeling).

Verenig koning

De Koning – Het centrum van het koninkrijk.

De koning Archetype is het centrum van het koninkrijk. Als het goed met de Koning gaat, dan gaat het goed met zijn koninkrijk. We hebben allemaal een eigen koninkrijk, jouw cirkel van invloed (bijvoorbeeld je kernwaarden, je lichaam, je relaties en je omgeving). Een goed ontwikkelde Koning houdt daar dan ook constant zicht op.

Hij handelt niet uit ego en ziet altijd het grotere geheel. Hij kant zijn omgeving leiden, zonder zich te laten afleiden door zijn emoties. Dat betekent natuurlijk niet dat hij deze onderdrukt. Hij voelt ze, maar kan er mee staan om richting te houden en de grote lijnen te kunnen blijven zien.

Missie & Structuur

De koning heeft een missie, net als in de Lion King. Die missie dient het grotere geheel. Onderweg wordt hij altijd uitgedaagd, maar zelfs in tijden van crisis blijft hij in zichzelf geloven en houdt hij richting. Hiervoor is structuur nodig met heldere regels, grenzen en afspraken. 

Als gezonde masculiene man dien je dus ook een missie te hebben. Iets om naar te streven en wat een bijdrage levert aan het grotere geheel. Dit kan een onderneming, een gezin of een ander project zijn. Zo’n missie is dan ook de beste manier om de Koning in jezelf te ontwikkelen. 

Integriteit, bescherming en hulp

Het woord van de koning is heilig. Dat wat hij afspreekt, komt hij na. Hier moet je dus ook op kunnen vertrouwen. Voordat hij dingen uitspreekt denkt hij rustig na. Hij is bedachtzaam en neemt de verantwoordelijkheid over dat wat hij doet en uitspreekt. Ook beschermt hij zijn omgeving, datgene dat bij hem hoort. Denk hierbij aan zijn gezin, zijn onderneming en zijn vriendengroep. Hij motiveert ze en helpt ze groeien. Hij lift zijn hele ‘koninkrijk’ op en helpt ze ontwikkelen. Hij creëert een omgeving en situatie waardoor ze zich veilig kunnen ontwikkelen. 

De innerlijke Koning leert je wat verantwoordelijkheid is en deelt zijn wijsheid met anderen.

Schaduwzijde – De Zwakkeling

Net als de andere archetypes heeft de Koning natuurlijk ook twee schaduwzijdes.

De passieve schaduwzijde van de Koning is de zwakkeling. Het is iemand die liever niet zijn eigen koning wilt zijn. Hij wilt liever geleid worden, dan zichzelf leiden. Hij pakt weinig verantwoordelijkheid en legt de probleem buiten zichzelf. Hij twijfelt aan zichzelf en pakt niet de regie over zijn leven. Hij houdt geen zicht over zijn eigen koninkrijk en laat daardoor anderen over hem heen lopen.

Schaduwzijde – De Tiran

De rechter schaduwzijde van de Koning is de Tiran. De koning die zijn macht misbruikt om er zelf beter van te worden. De gezonde konings dient namelijk niet alleen zichzelf, maar ook het grotere geheel. De tiran daarentegen dient alleen zichzelf, hij vind zichzelf het centrum van de wereld. Hij deelt daarom zijn kennis en kunde nauwelijks, omdat hij bang is dat anderen er beter van worden. 

Dit komt voort uit een onzekerheid. En door die onzekerheid overschreeuwt hij zichzelf en maakt hij zelfs soms misbruik van zijn omgeving.

Iedereen heeft deze schaduwkanten in zich en vaak zitten ze ook in dezelfde persoon. Denk aan de man die zich op zijn werk over zich heen laat lopen (de zwakkeling) en om te compenseren thuis zijn vrouw en kinderen onderdrukt (de tiran).

Ontwikkel de Koning

De belangrijkste stap om je koning te ontwikkelen is door leiderschap over jezelf te pakken. Dat klinkt natuurlijk makkelijker dan dat het is. Stap 1 is om te zorgen voor richting. Een doel of missie waardoor je richting hebt. Het hoeft niet groots te zijn, het is zelfs goed om klein te beginnen. Als je maar wel in beweging moet komen. 

Het mooiste zou zijn dat het een doel is waar niet alleen jij, maar ook je omgeving een beetje beter van wordt. Maak vervolgens een plan en leef ernaar. Als er obstakels komen, probeer deze dan op te lossen en gedisciplineerd richting te houden als een echte strijder

Wees onderweg ook mild voor jezelf. Fouten maken mag en deze helpen je juist in jouw ontwikkeling.